asd asdsa f
Zboží

Vzduchotechnika v paneláku by se měla podrobit pravidelným revizím a čištění

2

Vzduchotechnika v paneláku se stala nezbytnou součástí mnoha majitelů bytových jednotek vzhledem k dostupným cenám, které začaly být uživatelsky přívětivé zejména v posledních dvaceti letech. Již dávno neplatí, že klimatizace byla doménou výhradně velkých podniků a firem, které ji mohly zařadit do investic, včetně těch provozních.

klimatizace v bytě

Mít takový komfort a na podzim či zjara přitápět, kdy centrální vytápění je mimo provoz, a zároveň v letních vedrech snížit teplotu v bytě na únosnou mez, má značný pozitivní vliv i na naše zdraví. Nejsme tolik vystavováni extrémům, a tím pádem je nemusí řešit ani náš organismus, který udržuje stabilní tělesnou teplotu 36,5 stupně Celsia za každých okolností.

venkovní klimatizační jednotka

Když jsme tu nadnesli téma našeho zdraví, měli bychom se ovšem pozastavit i nad další skutečností, a sice provozními podmínkami vzduchotechniky z hlediska hygienického a protipožárního. Oba vlivy nelze odsouvat do ústraní a je nutné jim věnovat maximální pozornost. Proč je to nutné?

Plísně, bakterie a hniloba – pravidelné větrání udržuje v místnosti optimální klima a dbá o přísun kyslíku a zbavování vydýchaného oxidu uhličitého. Tehdy stačí pouze otevřít okno a nic jiného neřešíte. Kdo má ovšem v bytě klimatizaci, musí počítat s tím, že se uvnitř rozvodů bude usazovat mastný prach (podobně, jako v kuchyňské digestoři), a tento organický materiál je spolu se vzdušnou vlhkostí živnou půdou pro nežádoucí mikroorganismy. Ty se pak po uvedení klimatizace do provozu rozptylují do ovzduší, které vdechujeme.

Požár – důkladné čištění vzduchotechniky brání i vzniku požáru, k tomu může dojít kdykoli v bytě vzplanutím prachových částic, a v případě silnějších nánosů může dojít i k víření prachu a ke vzniku výbuchu. Nezanedbávejte tedy tuto skutečnost a klimatizaci pravidelně revidujte a podrobujte čisticímu procesu.